maanantai 28. syyskuuta 2015

Puolet vuodesta voi viettää puutalon pihamaalla


Ensimmäinen kesä puutalossa – tai lähinnä sen pihamaalla – on vietetty. Siitä saatiin nauttia ilman suurempia remontteja, kun aiottu salaojaremonttikin siirtyi myöhäiseen syksyyn. Ainoa konkreettinen todiste ahkeroinnista on kunnostettu ulko-ovi, näytän sen myöhemmin.

Meistä tuli ulkonasyöjiä jo maaliskuussa, uutuudenviehätystä tietysti. Naapuritkin kurkkivat pensasaidan yli: syöttekö te siellä! Valoisa ja lämmin kausi tuntuu kestäneen kauemmin kuin koskaan ennen, vaikka kesä ei erityisen lämmin ollutkaan. Enkä ole vielä tähän mennessä huomannut tällaista vehreyttä ja villisti puskevaa luonnon voimaa kuin läheltä seuratessa.



Huhtikuussa aloitettiin rehottamaan päässeen kasvimaan raivaus. Enpä enää ihmettele että rehotti, samalta se näyttää taas, erilaisella kasvustolla varustettuna vain. Minttu on villiintynyt pahasti eikä juurien kiskominen ylös näköjään auttanut.


Toukokuussa ihmeteltiin talon vierustalta nousevia tulppaaneja ja ryttyisistä mytyistä puskevaa raparperia. Pensasaidan yli muutti pihalle leikkimökki. Kutsuttiin naapurit ja muut uteliaat tervetulleiksi leikkimökin keksikahvilaan ravintolapäivänä. Vaihdettiin talkoilla marjapensaiden kehikot ja kunnostettiin pihapöytä ja -penkit.

Kesäkuussa innostuin ruohosipulista (vihdoinkin omaa eikä kaupan!). Kävin ikkunankunnostuskurssin, jotta pääsen tulevina vuosina kunnostamaan itse yläkerran, vilpolan ja kellarin ikkunat. Istutin kesäkurpitsaa, salaattia, porkkanaa, naurista – juuri niin surkealla menestyksellä mihin olin varautunutkin. Mansikoita sentään tuli ehkä yli kymmenen.




Heinäkuussa lomailtiin ensimmäistä kertaa kunnolla vain kotona oleskellen. Ostettiin riippumatto, jossa harvoin ehdin kuitenkaan löhöilemään. Laitoin kesäkukkia, join aamukahveja ulkona, kitkin kasvimaata, katselin lasten iloa. Maltettiin jättää talo ja piha oman onnensa nojaankin. Poimin, perkasin, säilöin, hillosin.

Elokuussa opeteltiin koulumatkaa ja järjestettiin pienet puutarhajuhlat. Pääsin yllättävän hyvin yli tyystin kadonneesta omenasadosta. Syyskuu onkin nautiskeltu reippaanlaisesti luumuja suoraan puusta.

1 kommentti: